İşyeri Hekimi Kimdir?

İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği belgesine sahip kişilere “İşyeri Hekimi” denir.

İşyeri Hekiminin Görevleri

Sağlık gözetimi,
Eğitim ve bilgilendirme,
Rehberlik ve danışmanlık,
İlgili birimlerle işbirliği,
Risk değerlendirmesi,


Çalışma Süresi

İşyeri hekimleri süre hesaplaması 20 Temmuz 2013 Resmi Gazete’ de İşyeri Hekimi Ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’in “işyeri hekimlerinin çalışma süreleri” adlı 12.maddesine göre yapılır.

Bu maddeye göre;

Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 5 dakika.
Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika.
Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 15 dakika.

      Az tehlikeli sınıfta yer alan 2000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 2000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi görevlendirilir. Çalışan sayısının 2000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak yukarıda belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar işyeri hekimi ek olarak görevlendirilir.
      Tehlikeli sınıfta yer alan 1000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 1000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi görevlendirilir. Çalışan sayısının 1000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak yukarıda belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar işyeri hekimi ek olarak görevlendirilir.
      Çok tehlikeli sınıfta yer alan 750 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 750 çalışan için tam gün çalışacak en az bir işyeri hekimi görevlendirilir. Çalışan sayısının 750 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci yukarıda kriterlere uygun yeteri kadar işyeri hekimi ek olarak görevlendirilir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri hariç diğer işyerlerinde çalışan işyeri hekimleri tam gün çalıştığı işyeri dışında fazla çalışma yapamaz.